beKERJA lebih GIGIH - berUSAHA lebih KUAT - berDOA lebih KERAP - berFIKIR lebih MATANG - berTINDAK lebih TEPAT

Monday, December 29, 2008

Mencari Kejayaan 4P

Baru-baru ini, adalah aku terselak majalah dan terbaca satu tulisan dari seorang yang bernama Eddy Rosyadie Mohd Samsury. Beliau merupakan seorang Perancang Pengurusan Hala Tuju Hidup dari Fate & Destiny Management Planner. Beliau telah memberikan konsep 4P yang mana mampu digunakan oleh semua pihak dalam menjadikan diri lebih terkesan dan berjaya. Berikut adalah 4P yang beliau maksudkan:

1. Purpose (Tujuan)
- Setiap orang memerlukan tujuan dalam melakukan sesuatu. Jarang kita melihat seseorang melakukan sesuatu tanpa ada tujuan tersendiri. Bila kita mengetahui tujuan hidup atau tujuan yang ingin kita lakukan, maka ini akan membantu kita menyediakan langkah-langkah yang sewajarnya dan memastikan tujuan kita itu berkesan.
- Namun harus diingat pastikan tujuan kita menepati hukum hakam dunia mahupun akhirat, jangan kerana tujuan yang kita anggap baik, kita melanggar syariat. Malah tujuan dan matlamat tidak menghalalkan cara.
- Oleh yang demikian tentukan tujuan kita dan tetapkan langkah kita. "Permulaan kejayaan seseorang bermula dengan langkah yang pertama".

2. Positive (Positif)
- Apabila kita telah menetapkan tujuan, langkah seterusnya adalah menetapkan pemikiran dan kelakuan kita. Pemikiran dan kelakuan perlulah bersifat positif agar ia mampu memberi semangat dan motivasi dalam diri kita.
- Kemudian kita perlu berusaha secara berterusan agar tujuan yang telah ditetapkan dapat dicapai dengan berkesan.
- Dengan berfikiran positif terhadap pemikiran dan kelakuan kita, maka kita akan menjana kekuatan dalam diri dengan lebih berkesan dalam memastikan matlamat hidup kita dapat dicapai. "merangkak lebih baik dari berlari asalkan sampai ke tempat tujuan".

3. Progress (Maju Ke hadapan)
- Apabila tujuan dan pemikiran telah ditetapkan, seterusnya kita perlu melakukan aktiviti-aktiviti yang mampu membawa kita melangkah maju ke depan dan mencapai kejayaan.
- Namun aktiviti-aktiviti ini memerlukan usaha dan ia amat sukar dicapai. Kerana "manusia akan sukar untuk berubah bila sudah merasakan dirinya selesa dengan tahap yang dicapai sekarang"

4. Perseverance (Kesungguhan)
- Ini merupakan langkah yang paling penting bagi seseorang untuk mencapai kejayaan. Berusahalah dengan bersungguh-sungguh demi untuk mencapai matlamat yang telah ditetapkan pada awalnya.
- Janganlah kita hanya bersifat "hangat-hangat tahi ayam", hanya seketika rasa bersungguh untuk melakukan sesuatu itu, namun bila menerima dan mengharungi rintangan dan cabaran, mula goyah dan tidak tetap pendirian. Inilah yang akan menggagalkan segala usaha kita.

Oleh yang demikian, berusahalah bersungguh-sungguh demi mencapai kejayaan walau dimana kita berada. Namun ingat konsep kejayaan tidak mengenal erti baik atau jahat, orang yang berniaga secara jujur dan mampu memiliki rumah yang besar, kereta yang besar dan hidup yang selesa kita kata dia telah berjaya, dan bila ada orang yang merompak bank dan mendapat sejumlah wang, mampu memiliki rumah, kereta yang besar dia juga berjaya. Cuma orang yang berjaya dengan cara usaha yang bersungguh lebih baik dari orang yang menangguk di air yang keruh.

No comments: