beKERJA lebih GIGIH - berUSAHA lebih KUAT - berDOA lebih KERAP - berFIKIR lebih MATANG - berTINDAK lebih TEPAT

Monday, July 20, 2009

Teruskan... atau Tidak

Semalam aku jupe dgn sorg pensyarah ni, dia dri satu universiti dekat mesia ni juga la... Dok bual-bual dengan dia, pastu dia pun ckp, nak x amek master bawah program dia... setahun setengah pun dah buleh hbs. Yuran pun bukan mahal. Kelas sebulan sekali jer. Jarak jauh lak tu. Dan dia yakin dengan basic IT yang aku ada, dan dengan tambahan pengalaman tempat aku kerja sekarang, berbaloi sebenarnya aku amek program tu.
Cuma masalahnya sekrang ada beberapa perkara yang perlu aku pikiaq balik sblm terima. Coontohnya, dari segi kewangan, masa depan, prospek kerja, minat, keperluan masa hadapan, peluang, baik buruk, dan mcm2 lagi... tapi setakat tanya kawan2 yg dlm bidang tu dan luar bidang atau yg dah amek dan sedang amek master, kebyakkan menyokong utk aku amek la... ni la peluang yg terhidang depan mata kan. Kena la grab. But mampukah aku masuk menerobos ke alam pembelajran semula, jd pelajar yg berwibawa atau sekadar tong kosong dan angan2 mat jenin. Tapi klu dah amek, sekali melangkah perlu melangkah sampai hbs, kalau tak watpe nak melangkah... kesian sume yg nak mebantu kan... So fikir betul2. Lagipun ada masa lagi, december intake lama lagi kan...
Apapun, doakan la ye yang terbaik utk aku... kalau amek kerja kena kuat, keras dan bersemangat... kalau x amek kena juga wat sume tu, tapi tetap di takuk yg lama la kan... mana satu pilihan aku... mcm dah terang lagi bersuluh, tapi biasa la hati org yg kecil mmg tak selalu kemana2... wakaka... dlm proses meyakinkan diri la ni... bantu aku... tolong aku...yakinkan aku... waaaaaa....waaaa.....

2 comments:

adeqya84 said...

Sy bg cadangan boleh....
teruskan...rugi tau..peluang keemasan mcm ni tak selalu datang...
jadikan peluang ni satu cabaran...
i.Allah..Allah akan sentiasa berikan kejayaan pada insan2 yang tak pernah putus berdoa dan usaha...grab it!!

de FiZLe said...

haha... i'Allah. Dalam pertimbangan. Thanks.